Meer dan 1 miljoen kleine ondernemers niet verzekerd bij ziekte.

Meer dan de helft van de kleine ondernemers, waaronder ruim 1 miljoen ZZP'ers, heeft geen verzekering voor inkomens terugval bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Bovendien beschikt een vergelijkbaar aantal niet over een voldoende financiële reserve om langer dan drie maanden zonder inkomen te kunnen. Dit is de conclusie van een onderzoek uitgevoerd door Qredits en Hogeschool Utrecht.

Het onderzoek onthult verder dat meer dan de helft van de kleine ondernemers een ondernemersloon verdient dat onder het wettelijk minimumloon ligt. Hoewel de situatie licht verbeterd is vergeleken met enkele jaren geleden, blijft het volgens ONL voorzitter Erik Ziengs onwenselijk. De inkomenssituatie is vooral nijpend in de horeca en retail, terwijl ZZP'ers in de zorgsector relatief beter verdienen.

De onderzoekers wijzen op substantiële belemmeringen die de groei van kleine ondernemingen in de weg staan, vooral op het gebied van financiering. Ze benadrukken dat de financieringsmogelijkheden, zoals garantiefaciliteiten en fiscale aftrekmogelijkheden voor particuliere investeerders, in Nederland achterblijven in vergelijking met het buitenland. Hierdoor missen kleine maar groeiende bedrijven essentiële kansen om hun bedrijfsactiviteiten te ontwikkelen en te stabiliseren.

Wil je advies om de verdiencapaciteit van je bedrijf te vergroten? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan met Ruud Snelders.