Stijging van de belastingrente met ingang van 1 januari 2024

Wat is belastingrente?

Belastingrente is een vergoeding aan de Belastingdienst voor het later betalen van belastingen. U betaalt rente over het bedrag dat u aan belasting moet (bij)betalen. In de meeste gevallen ontvangt u echter geen rente als u recht heeft op een belastingteruggave.

U kunt de belastingrente voorkomen door de voorlopige aanslagen dermate hoog aan te vragen, dat bij het indienen van de betreffende aangifte geen belastingen meer zijn verschuldigd. Bij de aanvraag van de voorlopige aanslagen, rapporteert u uw geschatte winst of inkomen. De Belastingdienst stuurt u dan meestal binnen 6 tot 8 weken een (herziene) voorlopige aanslag.

Rente tarieven

  • De belastingrente voor de vennootschapsbelasting (en de bronbelasting) kent vanaf 1-1-2024 een tarief van 10%.
  • Voor de inkomstenbelasting, loonbelasting, btw en dividendbelasting gaat de rente naar 7,5%.

 

Hierbij willen wij de aandacht vestigen op de voorlopige aanslagen voor zowel 2023 alsmede voor 2024.

Jaar 2023 en voorlopige aanslagen

Heeft u hiervoor al een voorlopige aanslag ontvangen? En zo ja, is hiervan de hoogte goed bepaald?

Als u nog geen voorlopige aanslag heeft gehad of indien de voorlopige aanslag voor 2023 te laag is vastgesteld, bent u mogelijk belastingrente verschuldigd bij het indienen van de fiscale aangifte.  Indien gewenst, kunnen wij voor u de voorlopige aanslag dan aanpassen. Let op, de betaling van de (verhoging van de) voorlopige aanslag 2023 dient in één keer plaats te vinden. Hierbij geniet het de voorkeur om de voorlopige aanslag 2023 aan te vragen (of te wijzigen) voor 1 mei 2024, omdat dan geen belastingrente wordt berekend door de Belastingdienst.  

Jaar 2024 en voorlopige aanslagen

Heeft u hiervoor al een voorlopige aanslag ontvangen? En zo ja, is hiervan de hoogte goed bepaald?

Als u nog geen voorlopige aanslag heeft gehad of indien de voorlopige aanslag voor 2024 te laag is vastgesteld, bent u mogelijk belastingrente verschuldigd bij het indienen van de fiscale aangifte.  Indien gewenst, kunnen wij voor u de voorlopige aanslag dan aanpassen. Let op, de betaling van de (verhoging van de) voorlopige aanslag 2024 mag maandelijks geschieden gedurende de nog resterende maanden van 2024. Hierbij geniet het de voorkeur om de voorlopige aanslag 2024 aan te vragen (of te wijzigen) voor 1 mei 2025, omdat dan geen belastingrente wordt berekend door de Belastingdienst.

 

Meer weten? Neem dan contact met ons op!