Wettelijk minimumloon van maandloon naar uurloon.

Vanaf 1 januari 2024 ondergaat het minimumloon in Nederland een transformatie: het huidige minimummaandloon maakt plaats voor een minimumuurloon. Dit betekent dat werknemers vanaf 21 jaar voortaan per gewerkt uur betaald krijgen, vastgesteld op minimaal €13,27 bruto. Deze verandering waarborgt dat ongeacht het aantal werkuren per week, iedereen een gelijk uurloon ontvangt.

Voor een voltijdse werkweek vertaalt dit zich in verschillende maandbedragen, afhankelijk van de duur van de werkweek:

  • Bij 36 uur: €2.070 per maand
  • Bij 38 uur: €2.185 per maand
  • Bij 40 uur: €2.300 per maand

In gevallen waar werknemers een vast maandbedrag voor een vast aantal uren ontvangen, wordt het minimumuurloon berekend op basis van een gemiddeld maandelijks aantal werkuren. De Wet invoering minimumuurloon omvat ook de plus-min-urensystematiek en de jaarurensystematiek, waarbij werknemers betaald worden voor een gemiddeld aantal werkuren per maand, ongeacht week-tot-week variaties. Aan het einde van de afrekenperiode, die maximaal 12 maanden kan duren, wordt de balans opgemaakt en worden eventuele meeruren uitbetaald of gecompenseerd.

Werkgevers moeten alert zijn op deze veranderingen. Zij dienen ervoor te zorgen dat werknemers van 21 jaar en ouder ten minste het wettelijk vastgestelde minimumuurloon ontvangen. Een misstap hierin kan leiden tot boetes van de Arbeidsinspectie. Het is ook belangrijk dat het minimumuurloon van €13,27 bruto duidelijk wordt vastgelegd in nieuwe arbeidscontracten om onderbetaling te voorkomen.

Wil je meer informatie over de effecten van deze minimumloon veranderingen?

Neem vrijblijvend contact op met Marja Snelders.