ZZP'ers betalen vaak meer belasting dan nodig

Veel beginnende zzp'ers die zelf hun belastingaangifte doen, missen kennis over fiscale aftrekposten. Dit blijkt uit onderzoek onder meer dan 1000 zzp'ers. Zo'n 70% van de zzp'ers die net beginnen, weet niet hoe ze moeten omgaan met aftrekposten, waardoor ze vaak meer belasting betalen dan nodig. Dit geldt vooral voor de investeringsaftrek, waarmee ondernemers kosten voor dingen zoals laptops, gereedschap, en zakelijke auto's kunnen aftrekken van hun winst, en zo minder belasting betalen.

Bijna de helft van de zzp'ers die minder dan drie jaar bezig zijn, doet de aangifte zonder hulp van een expert. Met meer ervaring kiezen ondernemers er vaker voor om dit werk uit te besteden. Naast de investeringsaftrek zijn er ook mogelijkheden om pensioeninleg en premies voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen af te trekken van het belastbaar inkomen. Toch weet 30% van de startende zzp'ers die zelf aangifte doen niet dat dit kan, tegenover slechts 7% van de ervaren zzp'ers.

Uit het onderzoek blijkt verder dat één op de vijf startende zzp'ers recht heeft op de investeringsaftrek zonder dit te weten, waardoor ze onnodig veel belasting betalen.

Ben je een ZZP’er en heb je vragen over je belastingaangifte? Praat er eens over met Frank Waterschoot van Snelders Consulting.