Zelfstandig doorgaan of in loondienst?
Als zelfstandig ondernemer kun je zelf bepalen welke koers je vaart, je tijd indelen en je tarieven bepalen. Maar je loopt ook ondernemersrisico. De kans bestaat dat een opdrachtgever niet betaalt, een concurrent met een beter aanbod komt of dat de vraag naar jouw diensten of producten afneemt. Lig je wakker van het ondernemerschap of krijg je een vaste baan aangeboden? Blijf je dan doorgaan als zelfstandig ondernemer of ga je in loondienst werken? We delen een aantal overwegingen.
Het ondernemerschap heeft veel voordelen. Je hoeft geen verantwoording af te leggen aan een leidinggevende, je bepaalt zelf welke opdrachten je aanneemt en je kunt werken waar en wanneer je wil. Maar je moet wél zelf opdrachten binnenhalen, je krijgt niet doorbetaald als je ziek bent en je bent zelf verantwoordelijk voor eventuele schulden die je bedrijf maakt. Risico nemen hoort bij ondernemen, maar dat moet je aankunnen. Soms zit het mee, en soms zit het tegen. Word je onrustig van de onzekerheid? Dan is loondienst misschien een betere optie.
De voor- en nadelen van loondienst
Met een baan in loondienst ben je iedere maand verzekerd van een vast inkomen. Je kunt lunchen en sparren met collega’s, met een beetje geluk krijg je een auto en laptop van de zaak en tijdens je vakantie krijg je je loon doorbetaald. Nog fijner: voor de zomervakantie krijg je vakantiegeld op je rekening gestort. Maar wil je een dagje vrij? Dan moet je eerst om toestemming vragen. En zie je een gouden kans voor het bedrijf waar je werkt? Dan bepaalt je baas of je er iets mee mag doen (én strijkt hij of zij de winst op). Zit ondernemen echt in je bloed? Dan kan het frustrerend zijn om te werken voor een baas die je weinig ruimte geeft om zelf beslissingen te nemen.
Ondernemen én parttime in loondienst
Ben je ondernemend aangelegd en zie je mooie kansen, maar wil je tegelijkertijd de zekerheid hebben van een maandelijks basissalaris om bijvoorbeeld boodschappen te kunnen doen? Dan kun je er ook voor kiezen om parttime in loondienst te gaan werken, bijvoorbeeld één dag in de week. Zo weet je zeker dat je iedere maand een vast minimumbedrag binnen krijgt. Houd wel rekening met het urencriterium: zorg dat je minimaal 1.225 uur per jaar (en minstens de helft van je werktijd) aan je onderneming besteedt om in aanmerking te komen voor belastingvoordelen voor ondernemers, zoals zelfstandigenaftrek. Dit komt neer op minimaal 25 uur per week.
Schijnzelfstandigheid voorkomen
Als zelfstandig ondernemer kun je gebruikmaken van fiscale voordelen, zoals starters- en zelfstandigenaftrek. Opdrachtgevers hoeven geen loonheffingen in te houden als zij jou inhuren als zelfstandige. Maar deze voordelen gelden alleen als je voldoet aan de eisen die de Belastingdienst stelt aan het ondernemerschap. Zorg dus dat je schijnzelfstandigheid voorkomt. Bij de toetsing kijkt de Belastingdienst naar het totaalplaatje. Maak je voldoende winst of is het aannemelijk dat je winst gaat maken? Hoe zelfstandig kun je werken? En streef je ernaar om meerdere opdrachtgevers te hebben? Tip: wil je weten of er voor een bepaalde opdracht sprake is van loondienst? Doe de check op de site van de Belastingdienst.
Goed om te weten
De wet- en regelgeving voor zelfstandig ondernemers gaat op de schop. Op grond van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) ben je als zelfstandig ondernemer nu samen met je opdrachtgever verantwoordelijk voor de fiscale gevolgen van jullie arbeidsrelatie. Het kabinet is van plan om vanaf 2021 nieuwe wet- en regelgeving in te voeren die deze wet vervangt. Het kabinet wil onder meer een minimumtarief invoeren van 16 euro per uur en een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen verplicht stellen.
Meer weten? Ben je zelfstandig ondernemer en overweeg je te gaan werken in loondienst? Een NOAB-adviseur denkt graag met je mee. Zoek een NOAB-kantoor bij jou in de buurt.